Szeretettel köszöntelek a Pályázói- pályázatírói klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pályázói- pályázatírói klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pályázói- pályázatírói klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pályázói- pályázatírói klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pályázói- pályázatírói klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pályázói- pályázatírói klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Pályázói- pályázatírói klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Pályázói- pályázatírói klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mindig azt hiszem, hogy a jövő hét már nem lehet olyan sűrű, mint az
előző – de legtöbbször tévedek. Most is. Azért most mégis megpróbálom
magam visszafogni, nem szószatyorkodni, csak az ideillő dolgokat
részletezni. Azt kell mondanom, szokásos hetünk volt: ettünk a sok tésztát
(majonézes-halast és töltött tésztát paradicsomszósszal), borsólevest,
és palacsintát, csőben sült, zöldséges disznóságokat (ismét), almás
pitét, kapros párolt halat rizzsel, “szokásos húslevest” és szokásos
gesztenyés tekercset. Az utolsó két szelet almás piténk Az utolsó két szelet almás piténk Végre étterem Mindjárt a hét elején egy igen érdekes és új gasztronómiai élmény kínálkozott: azt terveztük, étterembe megyünk. Különleges esemény volt ez, többféle szempontból is. Először is mert a
férjem már évek óta ígérgeti, hogy egyszer meghív egy jó helyre, s már
több évre visszamenő “házassági évfordulóval” tartozik. De – pechemre –
idegenkedik az éttermektől, no meg attól, hogy ilyesmire pénzt költsön,
ezért én már akkor tudom, hogy nem lesz a dologból semmi, mikor
kicsikarom belőle az újabb ígéretet: “De most nem sumákolod el! Végre
egyszer tényleg szeretnék egy jó vacsorát egy jó étteremben…” “Jó, jó”,
mondja erre ő, “kaphatsz egy gyerekmenüt”… Erre én mondok még valami
kedveset, és belemélyesztem a könyököm az oldalába, majd napirendre
térünk a dolog felett. Még egyszer-kétszer szóba hozzuk, aztán jön a
jótékony hallgatás. Kele segített az almás piténél Kele segített az almás piténél Most azonban kicsit más volt a dolog. Például mert hosszú évek óta
először kínálkozott alkalom arra, hogy gyerek nélkül menjünk el valahová
kettesben (és ezúttal nem ruhát vásárolni vagy kórházba, hanem) úgymond
szórakozni. Eddig sosem érdekelt, milyen is lehet belülről egy angol
pub, mert valahogy kívülről sem vonzott egyik sem. Itt viszont már az
idekölözésünk óta nézegetem a Kings Arms nevezetű helyi eating house-t,
és egyre kíváncsibb lettem, milyen is lehet belülről. Már egy hónapja
ostromoltam a férjem, hogy ha jönnek a szülők, szeretnék egy kis közös
szabadságot, esti kiruccanást, csak kettesben, ahogy a felnőttek
szokták… Nem is volt kifogás, tulajdonképp megegyeztünk, hogy ezt
megejtjük. Itt voltak anyukámék, itt voltak a férjem szülei, mégis
erősen rezegett a léc… Mikor édesanyámmal és a nagynénémmel akartuk
itthagyni a fiúkat, akkorra épp beütött Kelemen fülfájása. És igaz, hogy
mikor menni akartunk, addigra Kelemen jobban lett, mi azonban olyan
elgyötörtek voltunk a megelőző átvirrasztott éjszakától, hogy én magam
mondtam ki, hogy most inkább akkor mégse… Húztuk-halasztottuk a
kiruccanást utána is: sok volt a munka, éjjel két-három köröm mindenképp
volt a gyerekeknél, a férjem éjjel-nappal javított, szöveges
értékeléseket írt, bemutatóórára készült… minden összejött megint.
Tagadhatatlan, hogy nem voltam a legfrissebb formámban, de az utolsó
este számot vetettem (mióta nem volt ilyesmiben részem, és mikor lehet
legközelebb), és a sarkamra álltam: most vagy soha! Szerdán tehát szépen elkészítettem magam. Nem mondom, hogy a legszebb
ruhámat vettem fel (de a legjobb farmeromat!), mert azért ez nem olyan,
mint egy “rendes” étterem, de igyekeztem, hogy ne lestrapált
háromgyerekes anyának nézzek ki. A férjem szerint ez sikerült is: egyet
biztosan letagadhattam volna, de ha nem vetettem le a kabátom, csak
kigomboltam, akkor még egy optimista szinglit is kinézhettek belőlem…
(Csiini, csiniba, csinibaba…! Emlékszik valaki az erőművészre a
KiMitTud-ból?) 7 óra tájban aztán kart karba öltve, egy hirtelen támadt
nézeteltérés közepette és a nagyszülők kitörő örömére el is hagytuk a
házat, s elindultunk a közelben levő helyi étterembe. (A nézeteltérés és
az ujjongás egyaránt szorosan összefüggött azzal a ténnyel, hogy Kele
kiverte a nagyhisztit, hogy márpedig ne menjünk sehová!!!, és fuldokolva
sírt, mint akit épp eltaszítanak maguktól a szülei…) Nos, ilyen remek
hangulatban indultunk az egy ugrásra levő Kings Arms-ba. Sajnos túl közel volt. Nem volt elég az idő, hogy egyetértésre és
békességre jussunk, hogy kiszellőztessük a fejünket. Nem mehettünk még
be. Muszáj volt előtte futni még egy kört. Azz iskola felé vettük az
utunkat. A férjem irtó romantikusan beígérte, hogy az üvegajtón
keresztül megmutatja a (sötét) szobáját, ahol tanítani szokott. (Azért
az üvegajtón keresztül, mert nem volt nála a kulcs – ami eléggé érthető
volt az adott helyzetben.) Be is néztünk a szobába, s ha már ott
voltunk, miért ne néztük volna be a könyvtárba is…??? Így esett, hogy az első alkalommal, mikor étterembe indultunk, végül a
könyvtárban kötöttük ki – s el is töltöttünk ott másfél órát
(beszélgettünk egy csudajófej könyvtárossal), éhségtől kopogó szemmel,
de 4 könyvvel tértünk haza. A rég-várt vacsorakaland helyett pedig, este
kilenckor (miután a gyerekeket is letettük), elővettük a hazait:
pálinkát, kolbászt, szalonnát – és jól bevacsoráltunk. A férjem szülei csütörtökig itt voltak még, s mivel a végére mindig
remekül összejön minden program, a gyors tészták remek megoldásnak
bizonyultak. (Meg is lett oldva a gordiuszi csomó: könnyen belefér az a
sok minden az időmbe, ha félkész ételekből főzök…) Amint elmentek, két meghatározó dolog történt rögtön. Egy jó: kitört
az őszi szünet, és egy rossz: megkezdődött a családban az újabb
betegséghullám. Most a mandulagyulladás kapta el a fiúkat, de a
szokásosnál is jobban. Az első két éjjel mindkettejük mellett
virrasztani kellett. S mivel nem egyszerre érte utol őket a nyavalya,
hanem lépcsőzetesen, pár nap eltéréssel, hát nem sokat aludtam az elmúlt
napokban. Sőt, hogy pontos legyek, Kelemennel még vár ránk egy nehéz
éjszaka. Ezúttal a legnagyobb gondot az okozta, hogy szegénykéimnek “rossz
volt a nyelése”, azaz alig bírtak nyelni. Leginkább csak
fájdalomcsillapító hatása alatt voltak hajlandók enni. Borsóleves csipetkével Borsóleves csipetkével Kényeztetés Sebőkém kezdte a dolgot: az első éjjel jó részét ébren, az első nap
jó részét alvással töltötte. Kele és apa ezalatt felmérték a welsi
piacot, és szereztek igazi friss cipót, mi pedig Flórissal főztünk egy
jó borsólevest, és palacsintát sütöttünk. Gondoltam, a leveske jó lesz a
kis betegnek – mert én, ha beteg vagyok és egyáltalán kívánok valamit,
akkor az mindig leves. A mákos palacsinta meg hátha meghozza a kedvét az
evéshez! Vasárnap is melengető ételt készítettem: csőben sült zöldséges
disznóságokat, aminek a receptjét nem is annyira régen már megadtam.
Azon kívül, hogy ez az étel maga is olyan, hogy szinte átmelegíti az
embert, más szempontból is jól jött: igazi hidegek jártak akkoriban,
mindennek örültünk, aminek apropóján be lehetett kapcsolni a sütőt. Kelemen aznap megint előadta a “Lóci óriás lesz” összes bravúrját,
nehezen vánszorgott az idő, el kellett ütni valahogy értelmesen. Odahaza
kaptak a fiúk egy mesés szakácskönyv című könyvet, s abból olvastunk
néhányat. Sorra került a Kőleves, a Kacor király, s az is, amelyben
Mátyást megvendégelik. Majd bekapcsoltuk újra a sütőt: csináltunk egy
almás pitét és egy kakaós piskótatekercset a maradék magyar
gesztenyemasszához. (Annyira bevált ez a tekercs, hogy képtelenek
vagyunk megunni – pedig ha belegondolok, az elmúlt három hét
mindegyikére jutott egy – de hát ami jó, az jó!!) Finom csigavonalak Kelemen közben leesett a padról, elmarta és véletlen az asztalra
ejtette a fényképezőgépet, kiborította a tejet, sőt a szörpöt is, és
váltig állította, hogy a tojások olyanok, mint a kövek. Hiába mondtam
én, hogy nem egészen, mert kicsit könnyebben összetörnek, csak nem
hallgatott rám: bőszen ütögette őket egymáshoz. Meg is lett az
eredménye. Kísérlet: vajon olyanok-e a tojások, mint a kövek? Kísérlet: vajon olyanok-e a tojások, mint a kövek? De minden viszontagság ellenére azért mégis végeztünk mindennel úgy
öt óra tájt. Akkor felébredt Sebő is a délutáni alvásból, és álmosan,
betegen, a padon ülve biggyesztette a száját. Normális körülmények közt már nem engedek az efféle szeszélyeknek, de
ez nem volt normális körülmény. Több mint egy napja alig valamicskét
evett szegény gyerek, és én nagyon örültem, hogy megjött az étvágya, ha
csak a kívánságok szintjén is. Délután ötkor tehát nekiláttam ragulevest
főzni (mert valójában az volt a képen). Mesés szakácskönyvből készül Mátyás király levese is :) Mesés szakácskönyvből készül Mátyás király levese is :) Hozzávalók: Elkésztítés: A húst és zöldségeket (a hagymák
kivételével) felkockázom, és olajon megdinsztelem. Sózom, borsozom, majd
félig felöntöm, beleteszem a hagymákat is, és lassú tűzön addig főzöm,
míg a répa is megpuhul benne. Akkor felöntöm egészen,
utánsózom-borsozom, s belefőzöm a tésztát is. Tálalás előtt meghintem
petrezselyemzölddel. A szokásos raguleves, avagy Mátyás király húslevese, ahogy mi
készítjük A szokásos raguleves, avagy Mátyás király húslevese, ahogy mi
készítjük Gyógyleves forrás:mindmegette.hu
Jó és rossz hírek
Csőben sült disznóságok – hogy melegedjen a pocak :)) Csőben sült disznóságok – hogy melegedjen a pocak :))
- Mi bajod, Édesem…?
- Hát…- mondta, rájátszva kicsit a gyengeségére – én most a szokásos húslevesemre vágyom…
- Most? Húslevesre?
- Igen. Csináljunk vacsorára olyan levest, mint a Mátyás király tyúklevese a mesében.
- De hát nincs itthon tyúkunk…
- Akkor legyen csirkéből… és legyen ilyen! – mutatta a képet a könyvben.
Mátyás király húslevese, ahogy mi készítettük
1 csirkemell
2 sárgarépa
1 perezselyemgyökér
3 kisebb krumpli
1 lecsó- (vagy tv-) paprika
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 marék fagyasztott zöldborsó
cérnametélt
petrezselyemzöld
só, bors, olaj
(húsleveskocka)
Gesztenyés tekercs a Facebookon
A raguleves, különösen ha nem tyúkból, hanem csirkemellből készítjük,
mint ahogy mi is, nem olyan lassú leves, még idejében meg is
vacsoráltunk, s megvolt másnapra is az ebéd. Desszertnek betöltöttem a
piskótatekercset gesztenyekrémmel. Meglepő, de semmit nem változtattam.
Mindent ugyanúgy csináltam, mint az előző hetekben.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Polt kerüli a választ: ki nyomoz a Clodo-ügyben?
25 milliós bírság a trafikoknak
„Románia ezt nem hagyhatja figyelmen kívül”
Újra okozhat kínos perceket Gyurcsány(((( Cause awkward moments again Gyurcsány